Ta del i den eventyrlige stemningen

Besøk vakre
Sole Gjestegård

Kontakt oss

Føl deg som hjemme

Sole Gjestegård er et sjarmerende sted, idyllisk plassert ved Krøderens bredd. Vi er et flott kurs-, konferanse-, bryllups- og arrangementshotell, som tar imot grupper fra 10 personer. Vårt ønske er at du skal kunne føle deg som hjemme på vår koselige gjestegård, omringet av flott natur og med god, hjemmelaget og kortreist mat.

Nytt og gammelt i en vakker harmoni

Hovedhuset står fortsatt som et vakkert monument og inneholder i dag spisestue, soverom (i dag hotellets suite) og kontorer.

Hotelldelen som ble påbegynt på midten av 60-tallet, koblet den gamle stallbygningen og hovedhuset sammen. Sole har blitt utvidet flere ganger etter dette, og er en flott gård der nytt og gammelt går sammen i en vakker harmoni. Den «nye» hotelldelen er bygget på 60- og 70-tallet, og et slikt hus blir aldri ferdig «modernisert».

En gjestegård med en spennende historie

Sole Gjestegård var en kjent distriktslegebolig fra 1910-1954, med Dr. Carlsson som praktiserende distriktslege i 40 av disse årene. Det hviler noe hemmelighetsfullt, nesten eventyrlig over denne doktorgården, og etter Dr. Carlsson lukket praksisen i 1954, levde han et tilbaketrukket liv sammen med husholdersken Anna Løvold.

Etter Carlssons død, solgte Løvold eiendommen til restauratør Odd Rosén fra Bergen, som bygget opp Sole Hotell som sto ferdig i 1966. Av respekt for den gamle doktorgården og dens historie, ble denne bygningen bygget inn i hotellet.

Gjestegårdens historie

1910

Distriktslegen i Krødsherad, Dr. Halfdan Fritjof Thoresen, satte i 1910 opp første del av doktorgården med hovedhus, stall, låve og låvebro.

1914

Dr. Peder Josef Carlsson (født i Sverige i 1884) erstattet Thoresen som distriktslege og kjøpte gården. Han var ugift og ansatte Anna Jørgine Løvold som husholderske, som trofast ble her til hans død i 1954. Dr. Carlsson skjøtet før sin død hele eiendommen over på Frk. Løvold, som solgte den videre til Olaug og Odd Rosén fra Bergen i 1959.

1966

Rosén så tidlig mulighetene av å drive hotell, og åpnet i 1966 gårdens første 32 rom og 57 senger. Hotellet ble straks populært og utvidelser skjedde kontinuerlig, med møterom, flere hotellværelser, svømmehall og til slutt en stor plenumssal.

1985

Laeskogen som i tillegg eide Sundvollen Hotell, kjøpte hotellet og drev det med ansatt daglig leder frem til 1990. De inngikk så en avtale med Arnold Sjødin, som leide og drev hotellet i 10 år frem til 2000.

2004

Siv og Ulf Bakke, arvinger etter Svein Erik Bakke som brått døde 2006, kjøpte ut Asle Thorseth i 2008 og la hotellet inn under deres selskap Viking Gruppen AS.

Samme år avviklet Norlandia sitt merkenavn som hotellkjede, og Bakke-familien valgte verdens største hotellkjede, Best Western som kjedenavn. Hotellet ble hetende BEST WESTERN Sole Hotell & Herregård.

2011

Georg Lützow-Holm tok over hotellets driftsselskap og leide hotellet av Bakke.

2017

Pinsekirken Filadelfiakirken Oslo kjøpte hotellet og tok over driften 1. oktober 2017.

Hotellet skiftet navn til Sole Gjestegård.